Microsoft Edge draait voortaan op Chromium

Microsoft gaat vanaf nu een nieuwe versie van zijn webbrowser Chromium verspreiden voor Windows en MacOS. De nieuwe versie krijgt een nieuw logo, maar onder de motorkap ligt de ingrijpendste vernieuwing: de browser draait op Google’s opensource Chromium-engine.

 

Microsoft had vorig jaar al aangekondigd dat het de EdgeHTML-engine zou gaan inruilen voor de Chromium-engine. Dat moest vooral heel wat compatibiliteitsproblemen oplossen. Van de browser was ook al enkele maanden een beta-versie beschikbaar. Nu komt de eerste officiële versie uit, al verspreidt Microsoft die nog niet aan alle klanten tegelijk. De uitrol verloopt in verschillende fases. Wie dat absoluut wil, kan de browser ook handmatig installeren.

Edge is, naast Chrome, ook lang niet de enige browser die op Chromium draait, ook concurrenten als Brave en Vivaldi doen dat. Firefox doet dat dan weer uitdrukkelijk niet. Mozilla, de moedermaatschappij van Firefox, heeft ook al gewaarschuwd voor een nieuw browsermonopolie nu ook Edge overstag is gegaan. Mozilla verwijst daarmee naar het begin van deze eeuw toen ongeveer elke internetsurfer Explorer als browser gebruikte. Een product van, ironisch genoeg, Microsoft.

Van de nieuwe Edge komen ook versies voor iOS en Android. Microsoft voorziet in een nieuwe ‘Privacy Promise’ die het bedrijven lastiger maakt om surfers te tracken op het internet. Ook de lay-out van de browser kan voor een stuk naar de hand van de gebruiker gezet worden en surfers kunnen bijvoorbeeld kiezen in welk soort nieuws ze het meest geïnteresseerd zijn. Ook Chrome-extensies kunnen voortaan in Edge worden ingezet en de browser ondersteunt 4K en Dolby Audio in Netflix. Er is ook nog een speciale IE-mode voorzien, daarbij worden pagina’s nog gerenderd zoals Internet Explorer dat zou doen.

Sommige functies ontbreken ook nog. Het is vooralsnog niet mogelijk om de browsergeschiedenis en extensies te synchroniseren. Bij favorieten, instellingen, contactpersonen en wachtwoorden lukt dat wel.