Office 365 wordt Microsoft 365

Office 365 gaat vanaf 21 april aanstaande Microsoft 365 heten. Ook de kantoorpakketten voor consumenten krijgen die benaming. Voor de zakelijke markt, grote ondernemingen en het onderwijs werden de abonnementen al Microsoft 365 genoemd.

De abonnementsprijzen voor consumenten blijven hetzelfde. Naast het familie-abonnement wordt de goedkopere persoonlijke versie gehandhaafd.

Dit heeft Yusuf Mehdi, vicepresident bij Microsoft, tijdens een teleconferentie meegedeeld. Met deze stap brengt Microsoft zowel de zakelijke pakketten als die voor consumenten onder één paraplu. Ook de zakelijke chat- en collaboratietool Teams die ook (video)bellen en email omvat, komt beschikbaar voor consumenten. Dagelijks gebruiken meer dan 44 miljoen mensen Teams.

Skype gaat op den duur meer naar de achtergrond, hoewel deze communicatietool nog veel wordt gebruikt. Sinds de coronacrisis is het gebruik van Skype met zeventig procent gestegen. Het aantal gebruikers zit thans op veertig miljoen per dag. Het van Skype-naar-Skype-bellen is zelfs met 220 procent toegenomen.

Hulpfuncties

Abonnees krijgen slimme hulpfuncties bij Word, Excel en PowerPoint die worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Zo wordt hulp geboden bij het schrijven zodat teksten meer professioneel overkomen. Microsoft Editor komt in meer dan twintig talen beschikbaar. Bij PowerPoint komen honderden verschillende premium-sjablonen. Een presentatiecoach, eveneens op kunstmatige intelligentie gebaseerd, helpt gebruikers betere toespraken te houden. Presenter Coach geeft een seintje wanneer te haastig of te monotoon wordt gesproken. Ook word je gewaarschuwd voor overmatig gebruik van stopwoorden als ‘zeg maar’. Ook wordt het mogelijk meerdere agenda’s te beheren in één weergave.

Voor abonnees komt er een nieuwe Family Safety app (ios en Android) beschikbaar, die ouders de mogelijkheid geeft het schermgebruik van hun kinderen te controleren. De app geeft overzicht over Windows-pc’s, Android en Xbox.

Microsoft 365 Family, dat thans nog Office 365 Home heet, wordt de goedkopere persoonlijke versie gehandhaafd onder nieuwe naam Microsoft 365 Personal.